13 oktober 2008

GITTANS MOUSSAKA

En Grekisk klassiker. Aubergine ger karaktär åt rätten men det blir en god middag med bara potatis också.

4 portioner



1 aubergine
½ tsk salt
½ msk olivolja + 1 msk
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
400 g nöt eller lammfärs
1 paket (500) krossade tomater
1 köttbuljongtärning
1 tsk oregano (torkad)
1 tsk timjan (torkad)
Salt och peppar
10-12 potatisar

SÅS:
1½ msk vetemjöl
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm riven muskotnöt
1 dl riven ost (17%)

Denna sås går att byta ut mot en förpackning Kelda ostsås.

Sätt ugnen på 200 grader. Skär auberginen i centimeter tjocka skivor, lägg dom på ett fat och salta, låt stå i ca 30 min. Ta skivorna och torka dom. Bryn dom i en ”fettsnål” stekpanna i en ½ msk olja. Skala och hacka lök & vitlök fint och fräs i 1 msk olja. Tillsätt färsen och finfördela den. Häll på tomater och krydda. Låt puttra i ca 15 min. Smaka av med salt (och eventuellt mera) kryddor. Skala potatisen och skär i skivor. Vispa ihop alla ingredienser till såsen. Låt småkoka några minuter. Varva aubergine, potatis, köttfärssås och vitsås i en eldfast form. Börja och sluta med såsen. Strö på osten. (Har du använt Keldas-ostsås, uteslut den rivna osten på toppen). Mitt i ugnen i 40 minuter.

Jättegod moussaka som är nyttig och mättande. Servera gärna en grönsallad till. byt ut färsen mot quornfärs för en vegetarisk moussaka.

1 kommentar:

Anonym sa...

mmm... moussaka! en klar favorit från skoltiden.